Przejdź do głównej zawartości

Dieta o niskim indeksie glikemicznym


Miałam taki okres w swoim życiu że jadłam wszystko tłumacząc sobie że wystarczy wziąć większą ilość insuliny i wcale nie trzeba z niczego rezygnować. Efekt? Przybyło mi mnóstwo kilogramów, na twarzy spuchłam jak pączek, a brzuch wylewał mi się ze spodni. W tamtym czasie w ogóle nie przywiązywałam uwagi do tego co jem. Pizza, krokiety z biedronki i biały chleb na stałe gościły w mojej kuchni. Stroniłam również od wysiłku fizycznego, wyszukując co rusz nowe wymówki. Ale chyba w  życiu każdej osoby przychodzi taki moment kiedy mówimy dość. Dlaczego tak istotne jest to co jemy? Z perspektywy cukrzyka dieta to połowa sukcesu. Pozwala nam utrzymać dobre poziomy cukru, nie jesteśmy skazani na ciągłe zastrzyki, ale również nasza waga jest utrzymana w ryzach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie że od nadmiaru insuliny się po prostu puchnie. Może nie odkryję Ameryki tym co teraz powiem ale JESTEŚ TYM CO JESZ.
Nie twierdzę że zmieniłam dietę z dnia na dzień, był to długi proces. Powoli wykluczałam poszczególne produkty. Zaczęłam od ziemniaków, białego pieczywa, makaronów, białego ryżu, czipsów, paluszków, soków, słodkich drinków i oczywiście słodyczy. Słodycze to temat rzeka i moja odwieczna bolączka. Pewnie temu tematowi poświęcę osobny post.
Po wyeliminowaniu z diety wymienionych wyżej produktów skupiłam się na tych które w dietę warto włączyć. Choć od zawsze wiedziałam że cukrzycy powinni oprzeć swoją dietę na produktach o niskim indeksie glikemicznym nie wiele sobie z tego robiłam. Ja miałabym z czegoś zrezygnować? Ktoś ma mi mówić co mam jeść? O na pewno nie. Takim o to sposobem wpadłam w pętlę wysokich cukrów, faszerowania się insuliną i oczywiście nadprogramowych kilogramów. 
Kiedy jednak zaczęłam stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym zauważyłam poprawę moich poziomów cukrów, mniej nagłych skoków, co za tym idzie lepsze samopoczucie, zmniejszyło się zapotrzebowanie na insulinę ale co najważniejsze waga zaczęła spadać. 
Teraz kilka podstawowych informacji.

Indeks glikemiczny jest średnim wskaźnikiem procentowym, który mówi o tym, jak szybko po spożyciu jakiegoś produktu, wzrośnie poziom glukozy we krwi.

Przyjmując produkty o niskim indeksie glikemicznym IG zapewniamy sobie wydzielanie insuliny na stałym poziomie, ponieważ wspomniane skoki glukozy praktycznie nie występują. Poziom glukozy utrzymywany jest na w miarę stałym poziomie. Produkty te pomagają nam walczyć z nieodpartą chęcią podjadania w chwilach kryzysu.

Produkty o wysokim IG indeksie glikemicznym, to te, które po spożyciu szybko, gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Wiąże się z tym także nagły wyrzut dużej ilości insuliny – hormonu odpowiedzialnego za jego obniżanie. Nagła hiperglikemia jest równie szybko obniżana, co skutkuje rychłym pojawieniem się głodu i innych objawów hipoglikemii (zlewne poty, drżenia, niepokój, osłabienie, podwójne widzenie). Takie skoki glikemii, są dla naszego zdrowia zgubne. Zapobiegając nadwadze i cukrzycy, warto zrezygnować lub ograniczyć jedzenie zdradliwych produktów o wysokim indeksie glikemicznym.

Niski indeks glikemiczny 0-35
Średni indeks glikemiczny 40-50
Wysoki indeks glikemiczny 55-100

W internecie znajdziecie mnóstwo stron dotyczących produktów i ich indeksu glikemicznego. Jednak ja radzę na początek zaopatrzyć się w tabele indeksów glikemicznych w wersji drukowanej. Będzie w niej o wiele więcej pozycji, niektóre książki są w wersji mini więc można je nosić w torebce, co znacznie ułatwi nam chociażby zakupy.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Produkty o średnim indeksie glikemicznym

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Myślę że jeśli jeszcze tego nie zrobiliście powinniście zainteresować się indeksem glikemicznym. Nie tylko osoby z cukrzycą powinny wprowadzać w swoją dietę produkty o niskim indeksie glikemicznym ale również Ci którzy chcą schudnąć czy ograniczyć ilość spożywanego cukru.
Kiedyś pochłaniałam banany jak małpka w zoo teraz rzadko kiedy po nie sięgam. Banan ma wysoki IG, cukier skacze po nim momentalnie, chwile jesteśmy syci a po chwili znów czujemy głód. Chyba więc warto sięgnąć chociażby po grejpfruta którego IG wynosi 30, czyli połowę z tego co banan.

*tabele pobrane z www.glukoza.pl

Komentarze

  1. Indeks glikemiczny banana zalezy od jego dojzalosc :) a nie tabelki :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to prawda, dojrzały banan będzie mieć wyższy IG aczkolwiek nawet ten bardzo twardawy podniesie cukier szybciej niż chociażby truskawki czy grejfrut :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…