Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe muffiny bez dodatku cukru

Składniki na 6 sztuk:

- 0,75 szklanki mąki razowej, żytniej, owsianej lub graham
- 1 łyżeczka kakao
- 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki ksylitolu (ja używam stevi i sypie 2 duże łyżeczki)
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
- ok. 1/6 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
- kilka pokruszonych kostek czekolady (min. 70% kakao)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche (oprócz czekolady) i mieszamy. Następne wrzucamy wszystkie składniki mokre i mieszamy całość dużą łyżką lub trzepaczka (nie miksujemy). Jeśli wolimy muffiny z nadzieniem to wkładamy najpierw łyżkę ciasta do każdej foremki i kładziemy pokruszoną czekoladę, a potem zalewamy resztą masy. Zamiast czekolady można użyć np. konfiturę wiśniową z małą zawartością cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Przepis można zmodyfikować i zamiast kakao wsypać cynamon, natomiast czekoladę zastąpić drobno pokrojonym jabłkiem (możemy użyć również pokruszonych orzechów włoskich lub migdałów). Mamy wtedy przepyszne muffiny cynamonowo- jabłkowe :) Smacznego :)




Komentarze

  1. Witam. Czy jesteś w stanie podać ile ww ma partia babeczki.. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne już uzupełniłam przepis o te dane :) podaję :

      Wartości odżywcze na całą masę:
      1262 kcal
      89 g węglowodanów

      Na 1 muffinkę (gdy zrobisz 6 sztuk)
      210 kcal
      14 g węglowdanów

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczny i puszysty sernik dla diabetyka

Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu ciasta i desery. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu więc wszystkie skomplikowane przepisy z trudno dostępnymi składnikami w moim przypadku się nie sprawdzą. Dzisiaj w mojej kuchni cukrzyka serwuje Wam przepis na dietetyczny sernik
Składniki:

Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych lub owsianych
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka (ja użyłam mleko migdałowe bez dodatku cukru)
- 2 łyżki ksylitolu

Masa:
- 400 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (najlepiej takie bez dodatku cukru)
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy spód sernika. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy otręby i wszystko mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mleko i wszystko razem łączymy. Tortownicę (o szerokości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 170 st. C
Białka ubijamy na sztywną p…

Pieczone pączki bez dodatku cukru i mąki pszennej

Dzisiaj w kuchni diabetyka przepis na pieczone pączki bez dodatku mąki pszennej i cukru. Te pełnoziarniste pączki idealnie sprawdzą się w kuchnidiabetyka.  Nie powodują nagłych skoków cukru a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej dłużej pozostajemy syci. No i co ważne zaspokojają naszą ochotę na coś słodkiego. Świetna przekąską w Tłusty czwartek :)
Zobacz inne przepisy na pączki:  mini pączki bez cukru oraz fit pączki.


Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej- użyłam Basię
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- użyłam Lubelle
(można użyć tylko mąkę orkiszową)
- 150 ml mleka roślinnego 
(ja użyłam migdałowe niesłodzone) 
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 25 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub inny 
(ja użyłam dżem niskosłodzony Łowicz)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę miodu płynnego, łyżkę mąki z przygotowanej puli. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie może być za za gorąca), mieszamy, przykrywamy ściere…

Zdrowe fit szyszki czekoladowe- bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was szybki, banalnie prosty przepis na rewelacyjnie pyszny i  zdrowy deser. Jest to świetny deser dla diabetyka oraz osób na diecie. Gwarantuje Wam, że będziecie często wracać do tego przepisu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych składników. Orkisz ekspandowany można dostać w Rossmannie, w sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach. Zwróćcie uwagę na masło orzechowe, które używacie. Ja polecam masło orzechowe KFD, które nie zawiera dodatku soli i cukru. Zamówiłam je na allegro, w bardzo przystępnej cenie. Fanom masło orzechowego polecam przepis na domowe czekoladki bez cukru.
Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego (kupiłam w Rossmannie)
- 60 g czekolady gorzkiej (uzyłam Lindt 70% kakao)
- 60 g masła orzechowego (użyłam KFD 100% naturalne)
- 40 g masła klarowanego (Biedronka) zamiennie można użyć olej kokosowy
- opcjonalnie można dodać 2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe, masło klarowane i mieszamy. D…